• DOMOV
  • Kurzy
  • Služby
  • Blog
  • Klienti
  • Kontakt
    • Prihlásiť
zdravievpraci.sk
  • DOMOV
  • Kurzy
  • Služby
  • Blog
  • Klienti
  • Kontakt
    • Prihlásiť

Pracovná zdravotná služba

  • Domov
  • Blog
  • Pracovná zdravotná služba
  • Čo musíte vedieť o pracovnej zdravotnej službe

Čo musíte vedieť o pracovnej zdravotnej službe

  • Autor Katarína Tóth
  • Kategórie Pracovná zdravotná služba
  • Dátum 2015-08-17
Pracovnej zdravotnej službe


Od 01.08.2014 platí na Slovensku novela Zákona NR SR č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, kedy každý zamestnávateľ je povinný pre všetkých svojich zamestnancov zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu (PZS).

Slovné spojenie každý zamestnávateľ znamená, že každý kto zamestnáva zamestnancov (aj dohodárov), bez ohľadu na odvetvie hospodárstva, súkromný, štátny alebo verejný sektor, veľký, stredný alebo malý podnik, organizáciu alebo firmu a kategóriu rizika, je povinný zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu.

 

Ako zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu

Pracovnú zdravotnú službu pre zamestnancov, ktorí vykonávajú práce zaradené do prvej alebo druhej kategórie rizika môže zamestnávateľ zabezpečiť dvoma spôsobmi:

Dostatočným počtom vlastných zamestnancov, ktorí sú s ním v pracovnoprávnom vzťahu alebo v obdobnom pracovnom vzťahu a sú odborne spôsobilí na vykonávanie PZS. Ak zamestnávateľ zabezpečuje PZS vlastnými zamestnancami takúto skutočnosť musí bezodkladne písomne oznámiť príslušnému orgánu verejného zdravotníctva.

Dodávateľským spôsobom s právnickými osobami alebo s fyzickými osobami – podnikateľmi, ktorí majú oprávnenie vydané Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v Bratislave.

 

Prečo zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu

Či už PZS zabezpečíte vlastnými zamestnancami alebo dodávateľským spôsobom, PZS poskytuje:

Hodnotenie faktorov práce a pracovného prostredia a ich vplyv na zdravie zamestnancov, t.j. hodnotia sa fyzikálne faktory (hluk, vibrácie, mikroklimatické podmienky, žiarenie, osvetlenie,…), chemické faktory (chemické látky a prípravky), biologické faktory (baktérie, vírusy, plesne,…) a iné faktory (psychická záťaž, senzorická záťaž,…).

Hodnotenie spôsobov vykonávania práce, t.j. manuálne, za pomoci mechanizácie, duševná práca,….

Zisťovanie expozície (ako dlho, ako často a v akej intenzite) zamestnancov vyššie spomínaných faktorov práce a pracovného prostredia a hodnotenie ich zdravotných rizík.

Vypracovanie návrhov na zaradenie prác do kategórií z hľadiska zdravotných rizík.

Podporu prispôsobovania práce a pracovných podmienok zamestnancom z hľadiska ochrany zdravia.

Primerané poradenstvo zamestnávateľovi a zamestnancom v oblasti plánovania, organizácie práce a odpočinku, usporiadania pracovných miest, spôsobu vykonávania práce, ochrany zdravia pred nepriaznivým vplyvom faktorov práce a pracovného prostredia, hygieny, fyziológii práce, psychológii práce a ergonómii.

Hodnotenie zdravotných rizík raz za rok a pri každej podstatnej zmene pracovných podmienok, ktorá by mohla mať vplyv na mieru zdravotného rizika a kategóriu práce z hľadiska zdravotných rizík.

Tag:Hodnotenie zdravotných rizík, Pracovná zdravotná služba, Zákon 355/2007 Z. z.

  • Zdieľať:
Katarína Tóth

Predchádzajúci článok

Čo sú to kategórie rizika? Vysvetlenie
2015-08-17

Nasledujúci článok

Ako určiť výživovú hodnotu balených potravín
2017-01-01

Tiež sa Vám môže páčiť

Pracovna zdravotna sluzba
Čo je nové v PZS počas COVID-19?
14 januára, 2021
Ergonómia pracovného prostredia
ERGONÓMIA zvyšuje zisk
4 mája, 2020
fyzicka zataz
Fyzická záťaž – manipulácia s bremenami
3 apríla, 2020

Search

Kategórie

  • Ergoniómia
  • Etikety
  • HACCP
  • Kategória rizika
  • Pracovná zdravotná služba
logo-eduma-the-best-lms-wordpress-theme
hello@eduma.com
(00) 123 456 789
  • Privacy
  • Terms
  • Sitemap
  • Purchase

Najnovšie články

  • Čo je nové v PZS počas COVID-19?
  • ERGONÓMIA zvyšuje zisk
  • Fyzická záťaž – manipulácia s bremenami
  • Hluk ako faktor pracovného prostredia
  • Zraková záťaž v pracovnom prostredí

Kategórie

  • Ergoniómia
  • Etikety
  • HACCP
  • Kategória rizika
  • Pracovná zdravotná služba

Značky

Civilizačné ochorenia Ergonómia HACCP Hodnotenie zdravotných rizík Kategórie rizika Koncentrácia Lekárnička NV SR 152/1995 Z. z. Pracovná zdravotná služba Produktivita Protipožiarné zariadenia Prvá pomoc Práca v kancelárii Sedavé zamestnanie Zákon 355/2007 Z. z. Únikové cesty a východy

Kontakt:

ENDORF s.r.o.
Tr. SNP 3
040 11 Košice

Číslo oprávnenia pre Výchovu a vzdelávanie vydané NIP: VVZ0046/20.01.1

Obchodné podmienky  |  Reklamačný protokol  |  Odstúpenie od zmluvy |  Reklamačný poriadok  |  Ochrana osobných údajov

Prihlásenie sa pomocou svojho účtu

Zabudnuté heslo?

Na našich webových stránkach používame cookies, aby sme vám poskytli najrelevantnejšie zážitky zapamätaním vašich preferencií a opakovaných návštev. Kliknutím na „Prijať“ vyjadrujete súhlas s použitím všetkých cookies.
Cookie nastaveniaPrijať
Zásady ochrany osobných údajov a súborov cookie

Prehľad ochrany osobných údajov

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie vášho zážitku pri prechádzaní webovou stránkou. Z týchto súborov cookie sa vo vašom prehliadači ukladajú súbory cookie, ktoré sú kategorizované podľa potreby, pretože sú nevyhnutné pre fungovanie základných funkcií webovej stránky. Používame tiež súbory cookie tretích strán, ktoré nám pomáhajú analyzovať a pochopiť, ako používate tento web. Tieto cookies sa uložia vo vašom prehliadači iba s vašim súhlasom. Máte tiež možnosť tieto súbory cookie deaktivovať. Deaktivácia niektorých z týchto súborov cookie však môže mať vplyv na vaše prehliadanie webu.
Potrebné
Vždy zapnuté

Nevyhnutné súbory cookie sú absolútne nevyhnutné pre správne fungovanie webových stránok. Táto kategória zahŕňa iba súbory cookie, ktoré zaisťujú základné funkcie a bezpečnostné prvky webovej stránky. Tieto cookies neukladajú žiadne osobné informácie.

Nepotrebné

Akékoľvek súbory cookie, ktoré nemusia byť nevyhnutne potrebné na to, aby web fungoval, a ktoré sa používajú špeciálne na zhromažďovanie osobných údajov používateľov prostredníctvom analýz, reklám a iného vloženého obsahu, sa označujú ako súbory cookie, ktoré nie sú potrebné. Pred spustením týchto súborov cookie na vašom webe je povinné získať súhlas používateľa.